Wednesday 4 February 2009

Η ΕΛ.ΑΣ ΝΑ ΑΦΗΖΕΙ ΤΑ ΖΚΥΛΙΑ ΖΤΗΝ ΗΖΥΧΙΑ ΤΟΥΖ!

Σκυλιά στην ευρύτερη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ
από DERANGED 8:05πμ, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 7:50μμ, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009)
θεματικές: Κρατική καταστολή - Κοινωνικός έλεγχος

---Για να καταλάβω καλύτερα.... θα βάλουν οι μπάτσοι τους σκύλους μπροστά όταν θα γίνονται φασαρίες;;; Χωρίς φίμωτρο θα περιπολούν τα σκυλιά με τους μπάτσους;;; Πολλά "βρωμάνε" εδώ και σίγουρα δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο περί αστυνομικών σκύλων και προστασίας του πολίτη... Αν υπάρχουν νομικές γνώσεις επί του θέματος, παρακαλώ φωτίστε μας!

Εκπαιδευμένοι σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των γηπέδων, αλλά και τη συνοδεία κρατουμένων, ενώ θα "συνοδεύου" και τους αστυνομικούς στις πεζές περιπολίες που θα καθιερωθούν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτά προβλέπονται σε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη) που κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ.

Ειδικότερα, τροποποιείται το Π.Δ. 500/1989 για την οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας εκπαιδευτών και συνοδών σκύλων και σύμφωνα με το Π.Δ., που κατατέθηκε στο ΣτΕ, οι αστυνομικοί σκύλοι θα χρησιμοποιούνται:

α) κατά τις περιπολίες (για την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, τη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και την καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν αυτόφωρα εγκλήματα).

β) για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών

γ) για ανίχνευση εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι υποψήφιοι συνοδοί - χειριστές των αστυνομικών σκύλων θα εκπαιδεύονται αφού προηγουμένως θα περνάνε από ειδική επιτροπή εξετάσεων και όσοι από τους υποψηφίους κριθούν ικανοί θα συμμετέχουν σε γραπτές εξετάσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την εκτροφή, την συμπεριφορά και ευζωία σκύλων, κ.λπ.

Με το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τροποποιούνται τα παλαιότερα Π.Δ. 1/2001 και 48/2006 και συνίσταται Τμήμα Περιπολιών στην Αττική. Όπως αναφέρεται σε αυτό το σχέδιο Π.Δ., "το Τμήμα Περιπολιών στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς και έχει ως αποστολή τη διενέργεια περιπολιών στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατόπιν διαταγής του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής.

Με διαταγή του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας το προσωπικό του Τμήματος Περιπολιών μπορεί να διατίθεται για διενέργεια περιπολιών και στην υπόλοιπη χώρα. Η δύναμη του Τμήματος Περιπολιών δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να διατίθεται και για τη λήψη μέτρων τάξης προς ενίσχυση των κατά τόπους αρμοδίων Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Αστυνομικών Διευθύνσεων".

No comments: